Bídníci. - Hugo, Victor, 1802-1885 (Městská knihovna v Praze, 2019)
Romantický historický příběh francouzského autora o bývalém galejníkovi, který zbohatne a posléze pomáhá svým přátelům, se odehrává v 1. polovině 19. století. Pestrou mozaiku různých osudů spojuje plasticky vykreslená hlavní postava bývalého trestance, člověka, který byl pro krádež chleba odsouzen na galeje a odtud uprchl, rozhodnutý pomstít se za své utrpení. Setkání s moudrým a laskavým knězem ale změnilo jeho život víc, než si sám myslil, a tak se Jean Valjean stal zakrátko příkladným a spravedlivým občanem a dokonce starostou malého města. Byl však dopaden svým věčným nepřítelem komisařem Javertem a znovu odsouzen na galeje. Po dalším dobrodružném útěku se ujímá osiřelého děvčátka a spolu s ním odchází do Paříže, kde se nakonec ukrývá v ženském klášteře jako zahradník a dívka dostává vzdělání v klášterní škole.