Dobrodružství : román z jižních moří - London, Jack, 1876-1916 (Městská knihovna v Praze, 2019)
Dobrodružný příběh s přesahem do společenského tématu otroctví a rasové nerovnosti. Román, vydaný poprvé roku 1911 a situovaný do plantážnického prostředí na Šalamounových ostrovech, nabízí kromě dobrodružného děje, oslavujícího sílu lidského ducha zoceleného bojem s přírodními podmínkami, také hlubší zamyšlení nad otázkou společenské nerovnosti, ať už na základě pohlaví či rasy. Věcnost a absence hodnocení, s nimiž London k tématu přistupuje, vede v anglosaském světě k občasným diskusím o autorově skutečném názoru na tuto problematiku.