Veletrh splněných přání : příběh pokleslé aktivity - Páral, Vladimír, 1932- (Současná česká próza, 2019)
Prozaická prvotina známého českého autora je originální společenskou kritikou a brilantně vystihuje vnější i vnitřní svět určité části české společnosti v šedesátých letech 20. století. Autor s dokonalou znalostí prostředí sleduje krok za krokem svého hrdinu, mladého člověka z prostředí české technické inteligence, který v systému totalitního režimu žije pohodlně a spokojeně, materiálně více než dobře zabezpečený, a do jeho stereotypního životního stylu pronikne jen málokdy rušivý prvek nebo neotřelý zážitek. Autor pracuje s typem hrdiny, který se často v literatuře objevuje, v této novele je však jeho parazitická mentalita předvedena s laboratorní přesností a objektivitou.