Vzkříšení - Tolstoj, Lev Nikolajevič, 1828-1910 (Městská knihovna v Praze, 2019)
Jedno ze stěžejních děl klasika ruského psychologického realismu, v němž vykreslil sociální beznaděj poddaných vrstev i osobní dozrání původně lehkomyslného šlechtice. Dějovou osou románu je příběh šlechtice Něchljudova a služebné Maslovové, kterou Něchljudov svede a zahájí tak její nezadržitelný pád do hlubších a hlubších vrstev bídy a ponížení. Teprve po letech se s ní, už jako vážený soudce, znovu setkává, uvědomuje si svou vinu a pokouší se její tragický osud zvrátit. Tím začíná jeho prozření vůči bídě a nespravedlnosti a posléze i osobní a morální "vzkříšení" původně sobeckého a bezcitného člověka. Román je silnou sociální obžalobou soudobé společnosti právě tak jako brilantním psychologickým portrétem probouzejícího se svědomí.