My - Zamjatin, Jevgenij Ivanovič, 1884-1937 (Městská knihovna v Praze, 2019)
Klasická vědeckofantastická antiutopie. Příběh loajálního člena odlidštěné, zmechanizované společnosti, jejž bolestně probuzené lidské city dovedou až k účasti na vzpouře. Autor předkládá hrozivou vizi společnosti převedené na čísla a mechanismy, jejíž členové pozbyli dokonce i lidská jména. Hlavní hrdina "jménem" D 503 je matematik, konstruktér vesmírné lodi, a uspořádání společnosti mu připadá zcela správné a přirozené. To ale jen do té doby, kdy potká nevypočitatelnou a provokující "I 330". Pod jejím vlivem se zaplétá do podivného spiknutí a nachází v sobě hlubiny citů, které ho zároveň děsí i přitahují. Román je nejstarší z klasických antiutopií, jako je Huxleyho Konec civilizace nebo Bradburyho 451° Fahrenheita a v mnohých motivech je určitým předobrazem Orwellova 1984.