Rytiny - Szymanská, Olga, 1955- (Současná česká poezie, 2019)
Další samostatná sbírka současné české básnířky je holdem beskydskému kraji, odkud pochází její rod. Autorka věnovala tuto sbírku především krajině své matky, jež je tvořena obcí Čeladnou a jejím okolím. V podtitulu tohoto cyklu ("Kříž kamene + pramene Beskyd") jakoby básnířka chtěla zároveň naznačit, že jí tento region přitahuje i nelehkým údělem lidí, kteří zde žili, pracovali a umírali. Portrét Beskyd je tak rámován i podobiznami autorčiných předků, kteří už mnohdy sní ve "spánku oblých náhrobků" na čeladenském hřbitově, přesto však jsou v jejich vzpomínkách a představách stále naživu. Základním motivem tohoto souboru však zůstává malebnost beskydských kopců, jejichž osobitá atmosféra Szymanskou navždy uchvátila a okouzlila.