Psáno kamenem - Szymanská, Olga, 1955- (Současná česká poezie, 2019)
Sedmá sbírka veršů české básnířky, fotografky a publicistky, doprovázená jejími fotografiemi, je opět výpovědí o krajině, v níž se ukrývá poetičnost, krása i tajemství. Básnířka Olga Szymanská se pokouší tentokrát odhalit a popsat krajinu, která dýchá ve všech svých pórech odrazy přírodní vitality a síly, pozorovaných jak kamerou, tak i básnickou metaforou. Tímto jazykem autorka přibližuje klimatické změny, podoby vichru a vánku, ale především tvary a řeč kamene. Právě v něm spatřuje budoucí stavební prvek pro "ochranu katedrály", duchovní harmonii a dávná poselství, spjatá s bájnými menhiry, se starými kříži či tajemnými meteority. Kámen je zárodkem hmoty, vyplavené moři a oceány ve tvaru oblázků, základem pro pochopení světa, jenž se v dalších obrazech větví v rozmanité průhledy, v projasněné prostory, tichá zákoutí, v barevné plameny a záře.