Úzkost - Hanzlík, Josef, 1938-2012 (Čeští básníci 20. století, 2019)
Šestá sbírka výrazného představitele české poezie šedesátých let se zamýšlí nad postavením člověka v soudobém světě, nad jeho obavami a úzkostí z budoucího vývoje, jenž může přinést i zmar a zkázu. Existenciální motivy procházejí sbírkou Josefa Hanzlíka jako červená nit, jako symbol možné ztráty humanity a záchrany světa. Básně jsou komponované jako sedmadvacet variací, v nichž postupně zaznívají a téměř refrénovitě se opakují obavy ze smrti, psané v jakémsi až chvějivém spěchu, jakoby se člověk bál, že má příliš málo času, že se jeho život náhle zlomí a přijde definitivní konec. Je to poezie plná ztemnělých obrazů, kdy "v maštali stojí sekyra a provaz", krajinou se pohybují "vlčí tváře" a na žebříčku oblíbených vánočních dárků zaujímají důstojné místo "hodinky na pouštění hrůzy". Poezie, ve které natupuje totální absence krásy a lásky, jež ohrožuje samotnou podstatu lidského bytí.