Praha - Neruda, Jan, 1834-1891 (Městská knihovna v Praze, 2019)
Výbor Nerudových próz a fejetonů inspirovaných Prahou, jejími událostmi, životem i zábavami Pražanů v 70.-80. letech 19. století. V úvodním fejetonu Neruda líčí dějiny i současnost Zlaté uličky na Hradě, popisuje cíle výletů na Petřín a pražské ostrovy a lodí ke Svatojánským proudům, seznamuje s pověstmi o kříži na Loretánském nám., o kapli Panny Marie Einsidelské, o soše panny Brigity v kostele sv. Jiří na Hradě. Další fejeton o Klementinu kritizuje pražské jezuity, jiný plány na sady před Hlavním nádražím. V dalších zamyšleních popisuje soudobou módu, činnost hlásného, úpravu Václavského nám., poboření Karlova mostu povodní r. 1890. Výbor Nerudových fejetonů a próz je zakončen souborem jeho zážitků z Jubielní výstavy r. 1891.