Sláva strojů a měst - Rašín, Jaromír, 1891-1951 (Kuriozity, 2019)
Fiktivní rozhovor vypravěče se zahraničními hosty, německým redaktorem a dvěma americkými inženýry, je kritickou úvahou z roku 1929 nad směřováním moderní civilizace k nebezpečně odlidštěné, přetechnizované budoucnosti. Autorem textu je spisovatel, básník, překladatel a bibliofil Jaromír Rašín, který si pojednání vydal vlastním nákladem roku 1929. Rašín v poněkud didakticky pojaté próze konfrontuje technicistní, inženýrský přístup ke světu s postojem člověka, který projevy moderního života opovrhuje. Jistou aktuálnost devadesát let starého díla dokládá inscenování textu v pražském Divadle Na Jezerce v roce 2019.