Okuje - Jirous, Ivan Martin, 1944-2011 (Čeští básníci 20. století, 2019)
Sbírka poezie Ivana M. Jirouse, českého básníka, publicisty a výtvarného kritikia, vůdčího představitele undergroundového hnutí, která vznikla roku 2008. Okuje přinášejí verše plné prostoty nezvyklého druhu, prostoupené u autora obvyklou životnou samozřejmostí, ovšem už oproštěnou, ztišenou, a zároveň tělesně pojímanou a podmíněnou duchovností, jež vykupuje únavnou šeď každodennosti.