Rok krysy - Jirous, Ivan Martin, 1944-2011 (Čeští básníci 20. století, 2019)
Sbírka poezie Ivana M. Jirouse, českého básníka, publicisty a výtvarného kritika, vůdčího představitele undergroundového hnutí, která podobně jako soubor veršů "Okuje" vznikla roku 2008. Dílčí stylizace do podzemního tvora umožňuje Ivanu M. Jirousovi představit život na hraně sociálních jistot, balancující na pokraji občanské spořádanosti ("chcete ze mne mít zločince - budete ho mít"). Tento způsob bytí, jakkoli může na první pohled vypadat snadně, je s léty citelným jhem. Autor ho však na sebe nakládá stále raději než konformní šmíru - a svou poezií svědčí o tom, že je to jedna z možných cest k umělecké přesvědčivosti. Úvodní verše Williama Blaka naznačují konfrontační témata i sevřenou básnickou formu, mezi řádky opět nalezneme odkazy k autorovým přátelům, zaznívají tóny bilancování a také prosté zpovědi.