Akrostichy - Jirous, Ivan Martin, 1944-2011 (Čeští básníci 20. století, 2019)
Soubor veršů představuje významného představitele českého undergroundu, básníka a kulturního teoretika Ivana Jirouse jako vynalézavého a nápaditého tvůrce akrostichů. Tvorbě akrostichů se Ivan Jirous systematicky věnoval již od počátku devadesátých let. Tento soubor v abecedním sledu přináší více než stovku textů, které autor napsal v letech 1990-2011. Soustředil se v nich na dokonalé zvládnutí útvaru, považovaného za jednu z nejstarších forem básnického umění, v níž první písmena jednotlivých veršů dávají v každé básni, čtena od shora dolů, konkrétní slovo, označení či další význam. Jirous ponejvíce tyto "tajenky" obsadil ženskými jmény, jež se tu objevují v nejhojnějším počtu. Zdá se, že pro Ivana Jirouse se stalo skládání akrostichů jazykovou hrou, v níž se podle okamžitého impulzu pokoušel vytvořit krátkou, ale důmyslnou konstrukci, kde se skrývá vtip, nadhled a smysl pro slovní ekvilibristiku. Tímto způsobem přesvědčivě potvrdil, že akrostich není zdaleka mrtvým tvarem, ale může být přínosem i inspirací pro současné básnické směry.