Hlasy ptáků - Topol, Josef, 1935-2015 (Drama, 2019)
Komorní drama o životním bilancování stárnoucího herce a o jeho pozdním životním omylu. Stárnoucí herec, proslulý představitel Leara, je po záchvatu mrtvice náhle přinucen k nezvyklému klidu a životnímu bilancování. Setkává se se dvěma svými nelegitimními syny i jejich matkami, nedaří se mu však nalézt cestu k lidem, které v životě zatím jen využíval. Pookřeje až ve společnosti mladé dívky, která s ním pracuje na jeho pamětech, dokonce se s ní ožení, aby až příliš pozdě zjistil, že tentokrát se sám stal obětí vypočítavosti. Mladá žena, jej zcela samozřejmě označí za otce dítěte, které čeká se svým milencem, a když jej dožene k zoufalému gestu, nechá jej zbavit svéprávnosti. "Mistr" je ze své vily odsunut do sousedního zámečku - psychiatrické léčebny - kde paradoxně nalezne duševní klid po boku své někdejší hospodyně a jejího (a také svého, jak spolu s ním v závěru hry pochopíme) mentálně zaostalého syna.