Babí hodina : (1986-1992) - Fischerová, Viola, 1935-2010 (Čeští básníci 20. století, 2019)
Meditativní sbírka veršů významné české básnířky, zamýšlející se nad postavením a životem stárnoucích a starých žen. Název "Babí hodina" zřetelně naznačuje, že Viola Fischerova se rozhodla zmapovat pozdní období ženského života. Zdá se také, že částečnou inspirací mohla autorce také dát i slavná Halasova báseň "Staré ženy". Oproti ní nemá ovšem tento soubor silný sociální akcent, ale spíše je postaven na intenzivní melancholické lince, která zdůrazňuje pocity stárnutí a zbytečnosti. Básněmi se ovšem prolíná i jasnější tón poznání, že žít opravdově a v souladu sám se sebou stojí sice za mnohé oběti, na druhé straně ale i z tohoto důvodu přináší závěrečný čas na tomto světě pocity snadnějšího smíření a vyrovnávání se s neúprosností osudu. Základním motivem této sbírky zůstává však předtucha konce, která je konfrontována se vzpomínkami a s přítomností, jež se většinou už omezuje jen na mechanické vnímání světa kolem sebe, tvořícím poslední křehké dotyky s realitou.