Divoká dráha domovů - Fischerová, Viola, 1935-2010 (Čeští básníci 20. století, 2019)
Sbírka poezie renomované české básnířky Violy Fischerové obsahuje autorčiny verše z let 1993-1994. V drobných miniaturách zůstává Fischerová věrná svému dosavadnímu základnímu tématu, jímž jsou motivy zmaru a smrti. A tak i když jsou verše napsány bytostným básnickým jazykem, je tu intenzívní dojem pochmurnosti a nostalgie po tom, co nenávratně zaniklo, zůstává středobodem básnířčiny mysli.