Osudy : (poezie 1940-1943) - Kainar, Josef, 1917-1971 (Čeští básníci 20. století, 2019)
Druhá sbírka poezie výrazného českého básníka, vydaná až po válce roku 1947, navazuje svou formou i obsahem na autorovu prvotinu "Příběhy a menší básně". Epický charakter Kainarových veršů hraje i zde primární roli a v jednotlivých básnických číslech se soustředí především na úvahy nad lidským bytím. Základem těchto dějů se stává úděl člověka, který mnohdy nemůže on sám vůbec ovlivnit, neboť se stává součastí stále více odlidštěného a lhostejného civilizačního vývoje. Jsou tady rovněž i ozvěny války, které do osudů výrazně promloumají i určité rozčarování ze situace, která nastala těsně po ukončení bojů a přinesla sice dlouho očekávaný klid zbraní, jenž se ale jeví jako poněkud rozpačitý. Kainarovy příběhy nacházejí mnohdy inspiraci v historii, zároveň jsou ale prodchnuty snahou zprostředkovat je způsobem, v němž se odráží nadčasová platnost, kterou lze přiřadit do každé doby, tedy i do času tehdejších současníků či následujícím generacím.