Dvůr a jiné verše - Kainar, Josef, 1917-1971 (Čeští básníci 20. století, 2019)
Jedna z prvních sbírek významného českého básníka, která byla poprvé publikována roku 1947. Sbírka obsahuje básně, v nichž se autor zabýval nejrůznějšími náměty a souběžně i bojoval o svou vlastní, svébytnou poetiku. V Kainarových verších se ozývají vánoční motivy, objevuje se tu láska v rozmanitých podobách, ostravské haldy se vzpínají k nebesům. Toto město se skloňuje i v dalších obrazech, v bolestných sociálních podobenstvích, v mokvajících ulicích, ve slepých oknech do dvora i ve smutné melodií hornických houslí. Zaznívají zde i vzpomínky na těžké válečné období, na podivnou náladu, která se dostavila hned po konci vražedného běsnění. "Teprve teď se lidé začínají bát", konstatuje několikrát básník. Jakoby s odcházejícím šílenstvím přišla nová nejistota a obavy: najednou je tu "tolik svobody" a a napohled slušní lidé, kteří "chodí v neděli trhat kytičky... a do kostela vidět boha", kteří "čtou noviny a vybírají si svou hospodu.. dodávají si odvahy k obyčejným svinstvům".