Frc : překlady a překrady - Wernisch, Ivan, 1942- (Čeští básníci 20. století, 2019)
Neobvyklá sbírka poezie, jejíž kompozici vytvořil známý český básník vytvořil na základě svých překladů a "překradů". "Překrady jsou básně přisvojené, básně, které jsem si celá ta léta dával stranou, básně, jaké bych sám nikdy nenapsal, ale když už jsou v mých deskách a v mé paměti, nemohu se s nimi rozloučit", říká básník hned ve stručném úvodním slovu. A je zcela pochopitelné, že si do tohoto souboru překradů i překladů vybral ty autory, kteří souzní s jeho vlastní poetikou. Nezáleží mu ani tak na tom, zda jde o básníky proslulé nebo téměř neznámé. Základním měřítkem je pro něho podstata textu, které směřují od dětinské hravosti až k apokalyptickým vizím. Básně jsou sestaveny tak, aby při souvislé četbě podaly náznak určitého příběhu. Snad i proto nepředstavuje Wernisch autory jednotlivých básní, ale uvádí je vždy na začátku každého oddílu souhrnně.