Marné milování - Mikulášek, Oldřich, 1910-1985 (Čeští básníci 20. století, 2019)
Druhá sbírka veršů jednoho z nejvýznamnějších českých básníků dvacátého století, poprvé vydaná roku 1940. Nostalgicky laděné verše básníka Oldřicha Mikuláška jsou důrazným akordem, jímž se autor přihlásil k tehdejši vlně moderní české poezie čtyřicátých let a vstoupil tak do řady svých významných současníků, jimiž byli například František Hrubín či František Halas. MIkulášek se pokusil v těchto básních především zachytit a zaujmout bezprostředním pocitem ze zpodobnění prchavosti okamžiku, které navíc obdařil silným dramatickým akcentem.