Podle plotu - Mikulášek, Oldřich, 1910-1985 (Čeští básníci 20. století, 2019)
Pátá sbírka veršů jednoho z nejvýznamnějších českých básníků dvacátého století, poprvé vydaná roku 1946, vyniká především zpracováním motivů z brněnského prostředí. Tato sbírka představuje ve vývoji tvorby Oldřicha Mikuláška určitý zlom: baásník se totiž vedle výsostných lyrických znaků představuje i jako autor, který uvažuje o lidském bytí a zabývá se společenskými souvislostmi. Patrně je tu více než zřetelný vliv uměleckého sdružení Skupina 42, která se zaměřovala na zpracování motivů z moderního města, krajiny, v níž leží i způsobu života jeho obyvatel. Mikuláška inspirovala proto k některým veršům důvěrná znalost poválečného brněnského prostředí, chvíle těsně po skončení okupace, v nichž "ještě jsme neodvykli baladám / a úzko je nám z ticha v povětří..."