Pulsy - Mikulášek, Oldřich, 1910-1985 (Čeští básníci 20. století, 2019)
Sbírka "Pulsy", poprvé publikovaná roku 1947, je považována za vrcholné dílo prvního tvůrčího období významného českého básníka Oldřicha Mikuláška. Oldřich Mikulášek se pokusil v tomto souboru především zachytit dobovou atmosféru, která pronikala do lidského bytí dva roky po ukončení druhé světové války. Samotný název pak charakterizuje vzrušující tep času, puls, jenž pravidelně bije a stává se erbovní existenciální hodnotou. V této sbírce se zároveň autor projevuje již svým osobitým stylem a jazykem, až živelným smyslovým opojením i snahou prodrat se do hloubi či na dřeň pocitů a prožitků. I proto tuto sbírku neoslabují některé ještě tendenčně pojaté básně, naopak zde převažují již motivy, v nichž si básník uvědomuje složitost světa a naznačuje, že dospět k uspokojivému cíli, v tomto případě "najít střed vesmíru", onen kýžený bod, zmíněný v úvodním mottu, bude nesmírně obtížné, a možná i zcela neuskutečnitelné.