Hadí kámen - Topinka, Miloslav, 1945- (Čeští básníci 20. století, 2019)
Výbor z esejů, článků, doslovů a glos o české a světové literatuře z pera básníka Miloslava Topinky. Tematicky rozmanité texty z období let 1966-2006 jsou věnovány význačným osobnostem české i evropské poezie 19. a 20. století (Mácha, Rimbaud, Gérard de Nerval), problematice evropských literárních i výtvarných avantgard (dadaismus, skupina Vysoká hra), vybraným postavám českého výtvarného umění 20. století (Malich, Kolář) a v obecnější rovině též otázkám po smyslu a podstatě básnické tvorby.