Ztracený ráj - Milton, John, 1608-1674 (Městská knihovna v Praze, 2019)
Slavný epos anglického barokního básníka, který vzhledem ke svému ojedinělému zpracování biblické tématiky otevřel cestu k novověké duchovní epice. "Ztracený ráj" Johna Miltona je rozvržen do dvanácti básnických oddílů a po formální stránce je komponován blankversem, nerýmovaným veršem o pěti stopách. Děj eposu je inspirován knihou Genesis a soustředí se v jedné linii především na pád Satana, jenž je důsledkem jeho neúspěšné vzpoury proti Bohu. V opačném pólu sleduje Milton osud Adama a Evy, jejich cestu k prvotnímu hříchu, vrcholící nalezením stromu poznání a posléze ochutnáním jeho plodů. Zatímco Adam a Eva reprezentují v autorově pojetí svět lidí, Satan je představitelem těch nadpozemských bytostí, jejichž cílem je přinášet a rozsévat pýchu a nesnášenlivost, závist a také chorobnou touhu vyniknout a získat sílu a moc. I proto Satan proměněný v hada vstupuje do ráje a svým vtíravým našeptáváním svede Evu s Adamem k pozření zakázaného ovoce, k činu, za který jsou oba potrestáni vyhnáním ze zahrady blaženosti.