Medvědí tanec - Dousková, Irena, 1964- (Městská knihovna v Praze, 2019)
Román současné prozaičky zachycuje poslední období života spisovatele Jaroslava Haška, které prožil v Lipnici nad Sázavou. Poslední měsíce života tráví těžce nemocný Jaroslav Hašek s ženou Šurou v Lipnici nad Sázavou. Malá obec se stane závěrečným útočištěm muže, schopného páchat bohémské eskapády, toulat se po nočních podnicích, provokovat chováním výtržníka - a pak všechen ten kvas literárně zpracovat. Skutečnost roku 1921 je však podstatně jiná. Do městečka vstupuje téměř zlomený člověk, který se pokouší dopsat své největší dílo, jeho vitalita je však už natolik ochromena, že se to zdá být nad jeho síly. Vedle Haškova osobního dramatu Dousková zachycuje i mikrosvět nevelké osady, v níž pulzují jak malicherné spory, tak i občasná snaha o sousedskou soudržnost. Výraznými postavami lipnické komunity jsou především vinárník Bondy a lesmistr Böhm či řídící učitel. Právě on jako jeden z mála postřehne Haškovu genialitu, pro svou korektní odměřenost se však nedokáže Haškovi více přiblížit.