Voliéry - Brabcová, Zuzana, 1959-2015 (Městská knihovna v Praze, 2019)
Poslední próza uznávané a oceňované autorky Zuzany Brabcové přináší formou lyrizovaných deníkových záznamů nevšední metaforický pohled na svět. Držitelka Ceny Jiřího Ortena a Magnesie Litery zemřela náhle v létě 2015, ještě než vyšla kniha Voliéry doplněná ilustracemi autorčiny dcery. Formou strohých deníkových záznamů, zachycujících období od úmrtí Václava Havla a končících zhruba půl roku před smrtí Zuzany Brabcové, se otevírá několik posledních let jejího života. Svět je pro ni jedna velká metafora a vnímavému čtenáří nabízí velmi citlivý a smutný pohled na dnešní svět i na svůj osud. Vyrovnává se s pocity osamění, se stavem dnešní společnosti, s lidmi kolem sebe, osciluje mezi náladami a styly a vyvolává ve čtenáři pocit melancholie a bizarnosti.