Krajem táhne prašivec - Mikulášek, Oldřich, 1910-1985 (Čeští básníci 20. století, 2019)
Rozsáhlá pětidílná skladba, v níž básník Oldřich Mikulášek neotřelým způsobem zpracoval lidové rčení z Českomoravské vysočiny. Skladba Oldřicha Mikuláška z roku 1957 je omamnou lyrickou písní, do níž básník vtělil ono chvějivé napětí, kdy touha pít "v šencích, putykách a krčmách a prolévat hrdlo pálenkou" znamenala na Vysočině, že "krajem táhne prašivec". Mikulášek líčí osudy a zkazky, spjaté s démonem alkoholu, kreslí s ním propojené obrazy lidských životů a zároveň v postavě prašivce reflektuje i sám sebe, uhrančivého a ohnivého básníka, jenž dokáže s dravým zápalem vznítit lidské vášně a osudy. Prašivec není tedy žádným zloduchem, nabadájícím lidi k nekontrolovatelnému chlastu a obžerství, ale naopak zosobněním bytosti, schopné bojovat za svou existenci. V příkrém kontrastu pak k němu staví autor postavu vyvolávače, jenž je pravým původcem zmaru a zhouby.