Příspěvek k dějinám radosti - Denemarková, Radka, 1968- (Městská knihovna v Praze, 2019)
Román současné české prozaičky a překladatelky je podobenstvím o paměti a údělu především ženských těl, objektů, jež jsou krutě zraňovány, znásilňovány a přesto cítí potřebu lásky a křehkých dotyků. Na počátku příběhu stojí (sebe)vražda úspěšného podnikatele, kterou se pokouší objasnit neúnavný Policista. Zjistí, že podnikatel se účastnil kurzů tvůrčího psaní, jež vedla záhadná Birgit Stadtherrová, žijící v podivném domě na úpatí Petřína. V zájmu odhalení spravedlnosti se Policista rozhodne vykonat v tomto obydlí návštěvu a narazí na rozsáhlý archiv se specifickým obsahem. Jako by v něm bylo koncentrováno všechno násilí a zlo v dějinách, jež bylo spácháno na ženách... Tímto motivem rozehrává autorka téma temnoty a utrpení, jež se od historických událostí odráží do současných dějů. Jako obrovská metafora pak táhnou románem hejna vlaštovek, jež jsou (jen občas) jedinými nositeli radostných příspěvků. Zároveň však ptačí společenství představuje se svými rituály svobodnou, ale i zranitelnou existenci, poletující nad konflikty a hrůzami lidské civilizace.