Ostře sledované vlaky - Hrabal, Bohumil, 1914-1997 (Městská knihovna v Praze, 2019)
Slavná tragikomická novela, jejíž děj je situován do malé české železniční stanice na konci druhé světové války. Malou stanicí projíždějí za války nacistické vojenské transporty a tato skutečnost bezděčně prověřuje charaktery hrstky lidí, kteří na tomto zastrčeném místě pracují. Autor nesmírně plasticky vykreslil několik svérázných postav zaměstnanců nádraží od přednosty stanice přes naivní telegrafistku až k mladému, milostnými problémy se trápícímu elévovi, jehož ústy je celý tragikomický příběh vyprávěn.