Vítr, tma a přítomnost - Kahuda, Václav, 1965- (Městská knihovna v Praze, 2019)
Autobiografický hrdina pátrá v archivech po okolnostech smrti svého dědečka na počátku německé okupace a odhaluje spletité sítě příběhů a událostí, jež skládají temný obraz moci v jejích nejrůznějších, totalitních i jiných podobách. Na počátku obsáhlého románu stojí záměr autobiografického vypravěče zjistit co nejvíc o okolnostech smrti svého dědečka. Ten byl jako významný konstruktér roku 1938 kontaktován hitlerovskou tajnou službou, lákán ke spolupráci a pravděpodobně po odmítnutí odstraněn. Protagonista se vydává na složitou pouť archivy, záznamy a vzpomínkami, rozkrývá navazující příběhy a jeho hledání překračuje hranice doby i země. Výsledkem je široký horečný proud příběhů, konspiračních teorií, zkreslené minulosti a vzpomínek nedůvěryhodných vypravěčů, který zákonitě nemůže dospět k odhalení exaktní pravdy, zato podává působivý obraz vztahu k minulosti a její manipulace, ať už mocenské nebo osobní. Kniha je psána barokně barvitým a poetickým jazykem, z nějž vystrkuje růžky Kahudova undergroundová minulost v podobě výtrysků vulgárního jazyka, hrubé tělesnosti a vnitřních erotických běsů.