Proslýchá se - Wernisch, Ivan, 1942- (Čeští básníci 20. století, 2019)
Soubor básnických variací a reflexivních textů ve tvaru absurdních grotesek i s jemně dávkovaným černým humorem, vyniká osobitou poetikou i snahou zachytit útržky z minulých dějů s nadsázkou a nadhledem. Ivan Wernisch ani v tomto souboru nezůstavá nic dlužen pověstí legendárního slovního eskamotéra, který se propracoval k dokonalým mystifikačním postupům spojených s lehce ironickým jazykem a stylem. V tomto díle jsou ovšem objevným prvkem například Wernischovy variace na klasickou japonskou literární formu nebo svébytné verze indiánských modliteb. Je to opět exkurze do klasického Wernischova světa, v němž nic není jisté a nic nemá nemá svůj řád. Neboť nad všemi zákonitostmi tu vládnou dovádivé kulisy groteskna a komičnosti, které naruby obraceji, stmelují a kupí zavedené klasické formy a dávají jim tak nový prostor a dimenzi. A tak neduživý ctitel mistra Vrchlického umírá, charismatický D’Annunzio kouká v Domažlicích po Mydlářovic holce a slavný komik Vaňátko unese cerhovickému starostovi manželku i dceru... A nejen to se proslýchá...