Evropa je jako židle Thonet, Amerika je pravý úhel - Fischerová, Sylva, 1963- (Městská knihovna v Praze, 2019)
Netradičně pojaté dojmy a zážitky české básnířky z její cesty po východní a střední části Spojených států. Prozodickým tvarem, který často přechází do veršové podoby, přičemž v obou těchto polohách střídá český a anglický jazyk, napsala Sylva Fischerová postřehy ze "čtenářského turné", které absolvovala roku 2010 v USA a jehož cílem bylo představit svou poezii. Návštěva určitých částí této země je pro autorku příležitostí, aby reflektovala úvahy o odlišnosti nebo příbuznosti mentality lidí, kteří na těchto územích žijí, s obyvateli evropského kontinentu. Rozdíl v povahách a kulturách autorka metaforicky vyjádřuje i v titulu, v němž evropská kulatost a zaoblenost geometrických staveb soupeří s hranatostí a účelovou přísností amerických mrakodrapů. Fischerová se také zamýšlí nad povahou umělecké tvorby, zkoumá její filozofické aspekty a klade si otázku, jaký má dnes vůbec smysl. Do těchto myšlenek a názorů jsou projektovány i některé autorčiny osobní příběhy.