Dobrou noc, sladké sny - Kratochvil, Jiří, 1940- (Městská knihovna v Praze, 2019)
Tragikomický román brněnského prozaika se odehrává na sklonku druhé světové války v kulisách jeho milované moravské metropole v takzvaném nultém času, kdy ještě nikdo neví, jakou cestou povede budoucí vývoj. Na sklonku války se na brněnském nádraží setká obchodní jednatel Jakub Pikula s Konstantinem Pakkalou, pocházejícím z finsko-ruské rodiny. Zatímco Jakub reprezentuje podnikatelské vrstvy, Konstantin patří k představitelům lékařské profese a projevuje obavu o pacienty sanatoria, o něž se stará. V nádražní hale Konstantin získá neznámý obraz Ilji Repina a poté se obrátí na Jakuba s prosbou, aby mu pomohl najít amerického občana, jenž má údajně u sebe zásobu penicilinu, který Konstantin nutně potřebuje pro svou nemocnici. Během pátrání vstupuje na scénu třetí protagonista Jindřich Steinmann, který se vzhledem k židovskému původu celou válku skrýval u příbuzných na vesnici. Kratochvil zachycuje s nadsázkou poslední dny protektorátu i příběhy lidí a lidiček, kteří se dílem náhody i svého úsilí dostali do víru válečného konfliktu, v němž rozehrávali dojímavou, bolestnou nebo i komickou partii.