Avion - Kratochvil, Jiří, 1940- (Městská knihovna v Praze, 2019)
Román je obrazem současného vývoje v naší zemi, podávaný velice nekonformním způsobem a je poslední částí volné románové trilogie; předchází Medvědí román a Uprostřed nocí zpěv. Prozaické dílo Jiřího Kratochvíla je tentokrát inspirováno funkcionalistickou architekturou hotelu Avion. Jde o sugestivní autorskou hru na hledání lidské totožnosti v prostředí, kde jsou příběhy lidí vzájemně zaměnitelné, ale kde se prorůstání umělých fabulí zároveň stává krvavě vážnou "hrou doopravdy".