Femme fatale - Kratochvil, Jiří, 1940- (Městská knihovna v Praze, 2019)
Román o mladé, sebevědomé a ctižádostivé spisovatelce. Děj se odehrává především v Brně a jeho okolí od devadesátých let minulého století až do současnosti. Ve dvou částech představuje Kratochvil hrdinku, spisovatelku Katku Káníčkovou. V první se projevuje jako mimořádně úspěšná autorka, která svou prvotinou získá nejen společenskou prestiž, což ji zároveň katapultuje do zběsilého životního tempa, v němž se rozhoří její pudová sexuální nevázanost. Katka se rozhodne "nadřadit své psaní všemu ostatnímu, své i cizí bolesti, svému i cizím životům." A tak její strmá, krátká kariéra na posledních stránkách úvodní části neodvratně míří k tragédii. V druhé části jí pak autor pomocí dvojníka dává šanci nahlédnout do bývalé existence a přehodnotit některé kapitoly. Katka zároveň prochází jakýmsi až panoptikálním očistcem: ocitá se například ve squatterské komunitě či na dvoře Rudolfa II., upraveného do liliputánských rozměrů a příběh "osudové ženy" nabývá charakteru kruté a absurdní grotesky.