Berlínský zápisník - Kaprálová, Dora, 1975- (Městská knihovna v Praze, 2019)
Soubor krátkých povídek a črt, jejichž hlavním tématem je současný Berlín. Průzračné i křehké, jedovaté i poťouchlé výseky ze života filmařky, básnířky, cestovatelky, matky a citlivé pozorovatelky jsou deníkovými záznamy, které mají v české literatuře 20. století bohatou tradici. Svižně těká mezi Berlínem, Strmilovem i Brnem a zachycuje lidské bytosti tu své osobě blízké, tu jen náhodou se poblíž vyskytující. Zájem o ně v jejich poklidné existenci či v osudových momentech vždy tryská v přesných větách. A ať už jde o "umírající tetu Zuzanu" či o řezníka v berlínském krámku - k těsné důvěrnosti stačí jen pár detailů. Berlínský zápisník je čtení bez patosu, zato poetické i humorné, přičemž nikterak nepomíjí hloubku, složitost a také smutek světa, spjatý s živou dychtivostí po dalším setkání.