Stropy - Brabcová, Zuzana, 1959-2015 (Městská knihovna v Praze, 2019)
Detoxikační oddělení, na němž se ocitá hrdinka, je místem trýznivých otázek i odpovědí na životní traumata. Ve fantaskním vyprávění se stírá rozdíl mezi skutečným a snovým světem, mezi vnitřním prožíváním a zdánlivě objektivní realitou. Hrdinka magického, mnohovrstevného textu se ocitá na detoxikační kůře na psychiatrii, kde se zbavuje své devastující závislosti na lécích. Z chvil, v nichž je schopna náhledu, vnímá svou reálnou situaci a komunikuje s okolím, se nekontrolovaně propadá do snových halucinací, v nichž je její předchozí život znovu a znovu přeskládáván v kaleidoskopu, který nabízí různé vidění a různý způsob prožívání. "Stropy" pak jsou ambivalentní hranicí, která jednak omezuje rozlet, v níž končí svoboda, jednak uzavírá hrdinku před ostatními, ale může i chránit či nabízet průhled do jiného prostoru - reálného i snového. V něm se mísí lidé ze života "venku" s panoptikálními klientkami detoxu, v něm se volně proměňuje i nejednoznačná vypravěčská perspektiva. Obrazně snový imaginativní jazyk zprostředkovává silný autentický prožitek.