Kobold - Denemarková, Radka, 1968- (Městská knihovna v Praze, 2019)
Dvojromán současné české dramatičky a prozaičky zachycuje na příbězích členů jedné rodiny neklidnou dobu 20. století ve středoevropském prostředí. Kobold je slovo německého původu, které označuje šotka, v přeneseném významu skřeta či kreaturu. Takovým typem je i Michael Kobold, který miluje a ochraňuje sochy na Karlově mostě i tok, jenž pod ním protéká. Kobold podléhá až chorobné víře v účinky vody, podobně jako mnoho lidí zhoubným ideologiím 20. století. V ději je tato paralela často zdůrazňována, neboť zaslepenost jakéhokoli druhu v sobě nese předpoklady krutě ubližovat i svým nejbližším. Kobold se tak začíná chovat v okamžiku, kdy se ožení s dcerou z významné rodiny a jeho jednání se nezmění ani po narození tří dětí. Postupně začíná vytvářet atmosféru soukromé diktatury, která svou rafinovaností připomíná nejsurovější despocie. Autorčin dvojromán na osudech jedné rodiny představuje různé podoby lásky a nenávisti, násilí a odcizení, neuchopitelnosti lidských vztahů, vnitřně vedených bojů ústících do beznaděje.