Čím se liší tato noc - Dousková, Irena, 1964- (Městská knihovna v Praze, 2019)
Devět baladických příběhů z různých dob i zemí spojených smutkem nad tvrdostí lidské duše. Krátké povídky napsané tak, že se čtenáři svírá srdce soucitem s údělem, nebo odporem k činům jednajících postav. Vždycky je jejich vyústění temné a s výjimkou první a poslední povídky také tragické. Ačkoliv jednotlivé příběhy zdánlivě nesouvisejí, mají společnou trpkou notu lidské zbabělosti, necitlivosti až krutosti, vychytralého lpění především na vlastním prospěchu, nebo nenávisti ke všemu odlišnému. V jednom z příběhů z josefinských Čech křesťané okamžitě zabijí Žida, protože ho dívka, kterou odmítl, v hněvu nařkla, že ji znásilnil. A v dalším zase prostí vesničané neposkytnou pomoc zraněnému Francouzovi jen proto, že to může být buřič a oni by se mohli šeredně zaplést. Ještě mu shánčlivá hospodyně sebere kus chleba, který mu tam její syn nechal. Podobně tvrdé, ale velice působivé jsou i další povídky.