První obrázky - Mikulášek, Oldřich, 1910-1985 (Čeští básníci 20. století, 2019)
Jedna z prvních sbírek, poprvé vydaná na sklonku padesátých let (1959), která přirozeným a realistickým způsobem zachycuje opravdové životní pocity člověka v tomto období. Mikulášek "vybavil" tuto sbírku parafrází klasického verše, v němž svébytnou formou usiluje o stručný básnický tvar. Pro tento účel využívá tzv. "minisonetů" s desetiveršovou strofickou strukturou 4–3–2–1. Sbírka vznikala v době, kdy ve společnosti přece jen začalo docházet k nepatrnému uvolňování tvrdých stalinistických poměrů, což básníkovi umožnilo zdůraznit meditativní polohu své tvorby, ve které zároveň kladl naléhavé otázky, jež dychtivě pátraly po opravdových hodnotách lidského života, po jeho touhách a naplnění.