Pekařova noční nůše - Wernisch, Ivan, 1942- (Čeští básníci 20. století, 2019)
Soubor různorodých textů významného básníka obsahuje deníkové parodie, poznámky a glosy, literární koláže, citáty a další zkratkovité slovesné útvary, mnohdy obtížně zařaditelné a vymezující se proto obvyklému žánrovému spektru. Že je Ivan Wernisch nezpochybnitelným literárním mystifikátorem, přesvědčivě dokazuje i v těchto půvabných slovních hříčkách, v nichž ekvilibristicky a bez jediného zakolísání přechází po napjatém laně mezi veršováním, bajkami a poznámkami, mezi osobitými reflexemi, překlady a parafrázemi. Smršť textových variací vložená do tohoto souboru ovšem naznačuje, že nikoli podroušený kněz, ale (obrazně řečeno) samotný autor v nestřeženém okamžiku strhl "pekařovu noční nůši, plnou čerstvě napečených rohlíčků". Vyvalilo se z ní pečivo nejvyšší jakosti, mající někdy i ostrou příchuť a náplň, která se určitě nerozplývá na jazyku a bude pro někoho i těžce stravitelná. Třeba v provokujících deníkových záznamech, jež podávají každodenní postřehy jako poetické pásmo, drnčící tu flašinetovým rytmem, jindy zase až hypnotizujícím "blábolismem".