Temno : historický obraz - Jirásek, Alois, 1851-1930 (Městská knihovna v Praze, 2019)
Klasické dílo české literatury detailně líčí dramatické období vrcholící protireformační moci ve 20. letech 18. století v Praze a na Skalce u Opočna. Hlavními protagonisty jsou skalský regent a rodina myslivce Machovce, trestaného jezuity za přechovávání českých knih. Z jejich rozhodnutí je jeho dcera Helenka dána na převýchovu do domu pražského sládka, kde se zamiluje po čase do jeho syna. Láska mladých lidí narazí na odpor bohaté katolické rodiny a dívka se posléze vrací zpět k otci, aby ho provázela do emigrace. Pochmurný závěr je v souladu s celkovým zaměřením knihy, v níž se autor soustředil na detailní vykreslení obrazu české společnosti v době baroka a popisu její morální krize.