Bratrstvo. - Jirásek, Alois, 1851-1930 (Městská knihovna v Praze, 2019)
Románová epopej o posledním rozmachu husitství na Slovensku. V popředí druhé části Jiráskovy románové epopeje je postava temperamentní uherské krásky Márie, která pobývá na hradě hejtmana Jana Talafúse z Ostrova.