Morytáty a legendy - Hrabal, Bohumil, 1914-1997 (Městská knihovna v Praze, 2019)
Sbírka dvanácti próz z lidového prostředí, v nichž autor dokonale rozehrává své vypravěčské umění. V povídkách se střídá nekonvenční drsný humor s básnickou fantazií, která některým příběhům dodává působivě nesentimentální kouzlo. Tři z "morytátů" vznikly montáží z úryvků z dopisů, kritik, výstřižků ap. a tvoří jakési křivé zrcadlo čtenářského ohlasu Hrabalova díla. Z celkového kontextu knihy vyniká nejobsáhlejší z próz "Legenda o Kainovi", která je podle autorovy poznámky původní verzí "Ostře sledovaných vlaků".