Vita nuova : (Kartinky) - Hrabal, Bohumil, 1914-1997 (Městská knihovna v Praze, 2019)
Druhá část Hrabalovy autobiografické trilogie, které je stylizované jako vyprávění spisovatelovy manželky Elišky. Tato Hrabalova próza se odehrává na konci padesátých let. V jeho vyprávění ponejvíce vystupují autorovi přátelé, z nichž nejvýznamnější roli hraje výtvarník Vladimír Boudník. Hrabal v této části trilogie vstupuje do manželského svazku s Eliškou, nicméně vzdát se svých uměleckých přátel je pro něho nemožné. Je mu jasné, že díky těmto nekonvenčním kontaktům získává inspiraci i jistotu pro svou vlastní tvorbu. Eliška je s touto skutečností smířena, zvláště když Hrabal získává stipendium a připravuje k vydání svou první sbírku povídek. Ta je sice nadšeně přijata nakladatelskými redaktory, nicméně z nejvyšších míst je její vydání zakázáno. A to i přesto, že se Hrabal podřídil doporučení, aby vypustil vulgarismy a erotické scény. Ani tento ústup mu však nepomohl - sazba knížky byla rozmetána a Hrabalův sen o tom, že se stane uznávaným spisovatelem, se o několik let vzdálil...