Veliká láska - Kainar, Josef, 1917-1971 (Čeští básníci 20. století, 2019)
Čtvrtá sbírka významného českého básníka, inspirovaná dílem ruského futuristického literáta Vladimíra Majakovského, je zcela poplatná době svého vzniku - tedy padesátým létům dvacátého století. Josef Kainar se v tomto období stává básníkem, který veřejně a s naprostou samozřejmostí podporuje společenské změny, nastolené únorovými událostmi v roce 1948. Všechno je tu proto jednoduché: lidé mají radost z práce, cílevědomě ničí staré pořádky a budují novou vlast. V tomto nekritickém opojení nesmí zůstat stranou ani básnická fronta: i ona se hrdě hlasí k revolučnímu proletariátu, vehementně útočí na papežský stolec, zkostnatělé anglické lordy a kavárenské povaleče. Pochopitelně je zde i silné souznění s věrným východním sousedem, personifikovaným mohutným, přesto ale klidným a předvídavým vodním tokem: "Řeko, ty řeko, / veliká a klidná, / svět zná tvou sílu. / Čeká už. A ví, / že právě tak / jak ty — / veliký, klidný / je Stalin". Kainar dále portrétuje dělnického vůdce Josefa Hybeše, démonizuje bankéře a naopak oslavuje úderníky a lokomotivní topiče.