Sluneční jezero. - Souček, Ludvík, 1926-1978 (Záhady, 2019)
Závěrečná část cyklu vědeckofantastických románů, v níž je popsána expedice pozemšťanů na Mars. Hrdinové se rozhodli vypátrat původce záhadných znamení runy rider, která byla zachycena astronomy. Na své dobrodružné expedici se k svému překvapení setkají s potomky lidí, kteří byli kdysi dávno ze Země uneseni neznámými bytostmi a v nepříznivých podmínkách Marsu živoří. Několik jich vezmou do kosmické lodi a po překonání řady potíží se jim podaří přistát na Zemi. Kniha je psána formou reportáže.