Národopisné a cestopisné obrazy ze Slovenska - Němcová, Božena, 1820-1862 (Městská knihovna v Praze, 2019)
Cestopisné črty, v nichž spisovatelka zachytila své vzpomínky na putování po území dnešního Slovenska a Maďarska. Z jednotlivých textů se skládá pestrý obraz života venkovských lidí, jejich zvyků, tradic, písní, říkadel a her.