Léto - Gor‘kij, Maksim, 1868-1936 (Městská knihovna v Praze, 2020)
Novela Maxima Gorkého, vydaná poprvé roku 1909, vypráví o sociálních poměrech a šíření revolučních myšlenek v odlehlé ruské vesnici. Pod jménem Trofimov a s falešnou identitou neškodného obchodníčka přijíždí do Vysokých Hnízd, vesnice uprostřed ruských lesů, mladý revoluční intelektuál s tajným osvětovým posláním. Postupně se za pomoci spřízněných duší seznamuje s poměry ve vesnici a s příběhy jejích obyvatel a pozvolna začíná šířit odbojné myšlenky... Novela je jedním z děl Maxima Gorkého, řazených mezi jeho "sociální analýzy" a později zahrnutých mezi literární příklady socialistického realismu.