Heroldové jasu : španělští básníci 18. století - Uličný, Miloslav, 1942- (Městská knihovna v Praze, 2020)
Antologie obsahuje ukázky z tvorby deseti španělských básníků osmnáctého století. Snahou editora a překladatele Miloslava Uličného je představit v tomto souboru deset osobností, které v 18. století sehrály důležitou roli ve vývoji španělského písemnictví. Jednotliví autoři vycházeli ve své tvorbě především z klasicismu, z něhož převzali návrat k antice jako estetickému ideálu a vzoru. I proto vyznávali harmonii, logiku, přesnost nebo i racionalismus, jenž se pro ně stal nepřehlédnutelným prvkem při pozorování přírody. Typická pro ně byla i pestrá škála námětů, mezi nimiž nalezneme třeba jízlivé verše, "prošpikované" výpady proti tehdejší morálce, módě či omezenosti ducha na vládnoucím dvoře, na druhé straně se však zde objevují i sonety a romance, oslavující lásku, víru, tanec i ostatní radosti života. Popularity také dosáhl žánr bajek, v němž tvůrci v podobě lechtivých anekdot kritizovali samolibost a nadutost nejvyšších společenských vrstev.